Veel voorkomende vragen over PMD:

1. Wat is PMD afval?

2. Waarom zamelen we PMD-afval in ?

3. Wat gebeurt er met het PMD-afval na de inzameling?

4. Waarom het ene materiaal wel en het ander niet?

Top 10 van materialen die NIET bij het PMD-afval mogen:

1. Harde plastics zoals pvc-schrootjes en tuinmeubilair;

2. Speelgoed;

3. Kit-kokers;

4. Andere metalen dan drank- en conservenblikjes;

5. Plastic olieflacons / gevaarlijk afval;

6. Vlaggentjes, slingers, touw, netten;

7. Land-/tuinbouwfolie en dekzeilen;

8. Emmers / Verf emmers;

9. Fietsbanden, rubber, textiel;

10. Kleine elektrische huishoudelijke apparaten;


1. Wat is PMD-afval?

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).In de container met de oranje deksel / PMD zak mag je deze verpakkingsmaterialen gooien. In veel van deze verpakkingen zit namelijk metaal of plastic. Deze verpakkingen worden gesorteerd bij onze eindverwerker en omgezet in grondstoffen die we weer kunnen gebruiken voor nieuwe verpakkingen. Hoe meer verpakkingsmateriaal er in deze container komen, hoe beter het is!

P = plastic verpakkingen

Denk aan:

Lege plastic flessen voor frisdranken, water en melk:

Lege flacons voor shampoo, zeep, afwasmiddel, saus, olie;

Lege plastic bakjes voor salades, fruit, boter;

Plastic tasjes en zakjes.

Met plastic bedoelen we dus plastic verpakkingen zoals plastic flessen. Overige plastics (zoals speelgoed en tuinstoelen) kan je brengen naar de afvalbrengstations van Blink

M = metalen verpakkingsafval

Dat zijn dranken- en conservenblikken. Dit zijn bijvoorbeeld:

Lege blikken voor conserven (groenten, fruit, soep);

Lege blikjes voor drank (frisdrank en bier);

Metalen (fles)doppen en aluminium schalen en bakjes.

Met metaal bedoelen we dus metalen verpakkingen zoals blikjes. Overige metalen kan je brengen naar de afvalbrengstations van Blink

D = drankenkartons

Kartonnen verpakkingen voor dranken en zuivel. Dit zijn bijvoorbeeld:

Lege kartonnen verpakkingen voor vruchtensap;

Lege kartonnen verpakkingen voor zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en vla);

De lege kartonnen verpakkingen kunt u het beste plat maken (vouwen) en dan de dop erop schroeven.

Terug naar boven


2. Waarom zamelen we PMD-afval in?

Dat heeft 2 belangrijke redenen:

Omdat we grondstoffen uitsparen

Grondstoffen worden steeds schaarser. Door het gescheiden inzamelen van PMD-afval kunnen we weer nieuwe grondstoffen produceren. En daardoor hoeven we minder grondstoffen (zoals olie) uit de aarde te halen. Hoe meer verpakkingen we kunnen recycleren, hoe minder materialen verloren gaan. Zo zorgen we dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van wat onze planeet te bieden heeft.

Omdat we energie besparen

Materialen recyclen is bijna altijd beter voor het milieu dan het winnen van nieuwe grondstoffen. Door te recycleren besparen we heel wat energie, en vermijden we de uitstoot van schadelijke stoffen, gaan we de opwarming van de aarde tegen en verbeteren we de luchtkwaliteit.

Terug naar boven


3. Wat gebeurt er met het PMD-afval na de inzameling?

PMD wordt na inzameling van elkaar gescheiden in 8 materiaalstromen: PET, Polypropyleen, Polyethyleen, Folie, Plastic-mix, Drankenkartons, IJzer en Aluminium. Metaal wordt met een magneet uit het afval gehaald. Plastic wordt gescheiden met behulp van infraroodtechniek en luchttechnieken. In dit filmpje van onze sorteerder SUEZ is te zien hoe de plastics, metalen en drankenkartons van elkaar worden gescheiden en gesorteerd.

Hierna worden de gesorteerde stromen aangeleverd aan verwerkers. Bij verwerkers van plastic wordt alles schoongemaakt en vermalen tot granulaat. Dat zijn allemaal hele kleine stukjes plastic. Dit granulaat wordt gesmolten en vervolgens in nieuwe mallen gegoten. Daarvan worden bijvoorbeeld nieuwe plastic flesjes gemaakt. Of misschien wel een mooie jas. Van drankenkartons wordt het aluminium en/of plastic laagje afgehaald. Het karton wordt gerecycled, evenals het aluminium. Metaal wordt ook geheel gerecycled: oud blik wordt nieuw blik. Deze manier van afval scheiden is efficiënt, goed voor het milieu en zo houden we nóg minder restafval over.

Terug naar boven


4. Waarom het ene materiaal wel en het ander niet?

Het grootste deel van het PMD-afval kunnen we sorteren en recyclen. Maar bij sommige verpakkingen is dat moeilijk, bijvoorbeeld bij sommige plastics die uit verschillende laagjes bestaan, zoals de verpakking voor chips en koffie (met een aluminium laagje aan de binnenkant). Ook producten die geen verpakking zijn, mogen er niet bij. Dus speelgoed mag er niet in. En dat geldt ook voor emmers en dergelijke.

Terug naar boven


5. Wist u dat BLINK ook een sticker heeft die aangeeft dat er verkeerd afval in de PMD-zak zit ?

Deze sticker geeft aan dat de ophaaldienst van uw gemeente heeft geconstateerd dat er verkeerd afval in die zak is aangeboden. En dat deze zak dan helaas niet meegenomen kan worden. De inhoud moet eerst goed gesorteerd worden voordat men de zak opnieuw mag aanbieden. Door aangescherpte controle tijdens de verwerking van het aangeboden materiaal moeten we de zakken laten staan.

Terug naar boven


6. Bedrijfsmatig afval

PMD-afval dat niet van huishoudens afkomstig is, mag NIET in de PMD zak worden aangeboden. Bedrijfsmatig afval moet op een andere manier worden afgevoerd. Daar zijn inzamelbedrijven voor die het eventueel bij u komen ophalen.

Terug naar boven


7. Gevaarlijk afval

Gevaarlijk afval (giftig, chemisch) mag zeker niet in de PMD-zak worden aangeboden. Dat kan via een gespecialiseerd bedrijf worden opgehaald (bij bedrijfsmatig afval) of u kunt het binnen uw gemeente naar het afvalbrengstations brengen (kleine hoeveelheden).

Terug naar boven